fbpx

"Push & pull"

Eremićev eksperiment sa Fomapanom 200.

Naši korisnici usluga i ljubitelji filma opredeljuju se, s vremena na vreme, da film eksponiraju drugačije u odnosu na njegove karakteristike. U praksi se najčešće dešavalo da nam korisnici usluga pošalju „pušovan“ film i to ugalvnom Ilford HP5 Plus i Kodak T-Max 400, koje su korisnici tretirali kao ISO 800 umesto nominalnih 400. Zašto se to radi? Ovim se uglavnom obezbeđuje veća osetljivost filma u uslovima slabe osvetljenosti ili zbog kreativnih efekata. Najčešće se takav film koristi u večernjim satima kada je sunčeva svetlost već oslabila i kada fotografu treba „ona jedna blenda više“ da se aparat ne bi zatresao na brzinama ispod 1/60 sek. Iskusne filmadžije odmah na kasetici filma obeleže novu vrednost filma i o tome nas obaveste, kako bismo pravilno razvili film, jer je neophodno prilagođavanje vremena razvijanja. Komunikacija između onoga ko je koristio film i onoga ko će ga razviti je u tom slučaju veoma važna kako bi se dobili dobri rezultati.

Sa druge strane, dogodi se da nam neko pošalje i film koji je tretiran kao ISO 50 umesto 100. Kada brzinu filma umanjimo u odnosu na nominalnu, uradili smo „pull“ tog filma. Razlozi za ovo su najčešće prejako osvetljenje i prevelik kontrast na sceni koju snimate. Zamislite situaciju da kod sebe imate film brzine ISO 400, a da se nalazite na obali mora ili na snegu tokom sunčanog dana. Vaš fotoaparat izmeriće vam visoke brzine zatvarača i veoma zatvorenu blenu. U tom slučaju možemo uraditi pull i smanjiti brzinu filma na 100.

Gore navedeno ostavićemo kao uvod u neki naredni tekst u kojem se možemo detaljnije baviti „push“ i pull“ tehnikama. Ovde ćemo dalje govoriti o eksperimentu sa filmom Fomapan 200 Creative koji je izveo Marko Eremić, fotograf iz Novog Sada.

Fomapan 200 spada u kategoriju niskobudžetnih crno-belih filmova i zbog toga je često odabir ljubitelja filma u vreme sveopšteg poskuljenja „srebrne trake“ na svetskom tržištu. Kao i drugi filmovi proizvedeni u fabrici Foma i Fomapan 200 nema baš u potpunosti karakteristike filma od 200 ASA. Pre bi se moglo reći, prema našem dosadašnjem iskustvu, da je to film koji ne treba koristi preko 200 asa. Mišljenja smo da „push“ na njemu nije najsrećniji izbor. Ali šta ako uradimo pull? I na koliko? Ovaj eksperiment je dao odgovor i na to pitanje.

Treba istaći i još jednu bitnu karakteristiku Foma filmova – nemaju DX kod na sebi. Dakle, ako stavite ovaj film u neki klasičan fotoaparat na kojem sami podešavate osetljivost filma, nećete imati nikakvih problema. Savremeniji, elektronski SLR fotoaparati na film će vas upozoriti da nema DX koda i zahtevati da ga sami podesite. Postoji jedna grupa fotoaparata koja je veoma popularna, ali može praviti problem sa filmom koji nema DX kod na sebi – jednostavniji elektronski „point & shoot“ fototaparati.

Marko Eremić, eksperiment Fomapan 200 @ 25
Marko Eremić, eksperiment: Fomapan 200 @ 25

U slučaju da vaš fotoaparat brzinu očitava isključivo putem DX koda, a u njega stavite film bez koda (poput Fome), fotoaparat će film eksponirati po unapred definisanoj vrednosti. Tu vrednost je odredio proizvođač i uglavnom je navedena u korisničkom uputstvu za fotoaparat. Dakle, morate je znati, jer se razlikuje od aparata do aparata. U ovom eksperimentu, Eremić je koristio aparat Canon Prima Super 28N kod kojeg je „default“ DX kod podešen na ISO 25, pa je i Fomapan 200 eksponirao kao da je u pitanju film od 25 asa.

Film smo razvili u Rodinalu 1+50 u trajanju od 6:30 min. na 20°C. Polazeći od ranijeg iskustva da Foma 200 nije 200 i da joj prija malo duže razvijanje, odlučili smo se da film eksponiran kao 25 ne razvijemo kao 25, nego kao 64 asa. Time je film prvo „pulovan“, a potom i malo „pušovan“. U kombinaciji koju smo opisali, nastale su Eremićeve fotografije i to u više različitih svetlosnih uslova: po sunčanom danu, tmurnom vremenu i u večernjim satima.

Za kraj bismo pozvali sve korisnike naših usluga da nas uvek obaveste kako su eksponirali film. Ukoliko imate nedoumica, pre upotrebe filma nas slobodno pozovite. Ovo se naročito odnosi na one koji koriste filmove sa isteklim rokom i primenjuju pravilo dekade: dodati 1 blendu svetla na 10 godina starosti filma nakon isteka roka. (Napomena: ovo pravilo ne važi uvek).

Želimo vam dobro svetlo i puno filma!